PTZ bewakingscamera

PTZ bewakingscamera: Wat is het en heb ik het nodig?

 

Een PTZ bewakingscamera is een geweldige aanvulling op elke camera. De belangrijkste vraag die je moet stellen voordat u er een aanschaft is: Heb ik deze functie nodig? PTZ staat voor Pan Tilt Zoom. PTZ-camera’s kunnen worden geïnstrueerd om naar links en rechts te draaien, omhoog of omlaag te kantelen of om in en uit te zoomen. De camera’s worden lokaal bestuurd met een joystick, of op afstand via internet of smartphone app.

Het is een leuke functie maar een PTZ-camera is er om al veel surveillance problemen op te lossen. We hebben vele bewakingscamera systemen gezien die te sterk afhankelijk zijn van hun PTZ functie. Een voor de hand liggende probleem is dat de functie alleen 100% nuttig is als er een persoon beschikbaar is om de beelden regelmatig te controleren en waar nodig aanpassen van camera focus positie. Sommige installaties maken het mogelijk de PTZ camera automatisch een bepaald patroon te laten bewaken. Dit betekend wel dat er altijd bepaalde plaatsen zijn die enkele seconde onbewaakt zijn. Een optie om dit probleem aan te pakken is een ‘autotracking’ functie, deze functie focust op en beweging en volgt deze zolang het binnen het bereik van de bewakingscamera is. De autotracking functionaliteit garandeert nooit 100% bewaking zekerheid.

Probeer risico gebieden rondom uw pand altijd met vaste Dome of bullet bewakingscamera’s te bewaken. Als er dan nog bepaalde plaatsen zijn die u nog beter wilt observeren dan kiest u voor een PTZ camera. We raden een PTZ bewakingscamera aan als een bonus voor uw camerasysteem.

 

De kosten van een PTZ bewakingscamera

Veel mensen denken dat ze geld kunnen besparen door het gebruik van een PTZ camera omdat ze met 1 bewakingscamera meer plaatsen kunnen bewaken. Maar een PTZ camera kost meestal 3 of 4 keer zo duur als een vaste lens camera. Daarbij komt nog dat een PTZ-camera niet zo’n lange levensduur heeft als een Dome of Bullet bewakingscamera, ze hebben bewegende delen, deze slijten nou eenmaal harder dan een vaste lens camera.

 

Megapixel en digitale PTZ

Nog een punt om te overwegen bij aanschaf is de beeldkwaliteit. Zoals eerder besproken, hoe meer megapixels des te beter is de beeldkwaliteit. Megapixel bewakingscamera’s liggen op een veel hogere resolutie dan analoge camera’s en bieden een functie genaamd ‘digitale PTZ’. Wanneer u met een 5MP bewakingscamera beelden opneemt is dat tot een resolutie van 2560×1920.

No comments yet.

Geef een reactie